Detail akce | Havířská bašta
Havířská bašta
20. 4. 2010 – 29. 8. 2010 Březové Hory - důl VojtěchVýstava o tradiční příbramské kuchyni 19. století se zaměřením na typická hornická jídla.
Výstava nabízí pohled "pod pokličku" kuchyně příbramských prostých horníků i zámožnějších měšťanů. Ukáže, co se skrývá pod názvy typických krajových jídel, jakými jsou například bác, uhlířina nebo muzika, či jak se připravoval svítek, pivní polévka a kapouni. K vidění jsou slavnostní jídelní servisy i jednoduché kameninové nádobí a další předměty dobových kuchyní i jídelen. Zajímavé jsou též neobvyklé recepty, například úprava žab, šneků, raků a jiné. Většina vystavených předmětů pochází ze sbírky Hornického muzea Příbram, některé jsou zapůjčeny od soukromých majitelů. Mnohé z nich jsou veřejnosti prezentovány poprvé.
Autorky výstavy: Mgr. Lenka Blažková, Ph.D., Mgr. Klára Posekaná, Mgr. Jana Fischerová.
Doprovodný program k výstavě Havířská bašta - cyklus přednášek tematicky se týkajících stravy a její přípravy, které se konají pravidelně každé úterý přímo ve výstavním sále dolu Vojtěch, vždy od 17 h:
27. dubna 2010
Produkty z kozího mléka
Emilie Citterbartová (majitelka kozí farmy v Březí u Lnář)
4. května 2010
Tradiční vaření piva
Jaroslav Posekaný
11. května 2010
Včelí med
Ing. Josef Kala
18. května 2010
Mlynářství
Bc. Rudolf Šimek
Součástí výstavy je dětský koutek (v samostatné místnosti) s možností zabavit se na téma:
Hrajeme si na Popelku - hledání vybraných zrn ze směsi semen (čočka, hrách, pšenice, ječmen, oves aj.).
Určování koření pomocí čichu a některých zemědělských plodin pomocí hmatu.
Modelování tradičních tvarů pečiva.